Ibu Bapa

10 Tempat Bakteria Yang Diabaikan Manusia

Tahukah rakan pembaca sekelian,di sekeliling kita terutamanya di kawasan tertentu dipenuhi dengan bacteria. Terdapatnya bakteria yang berbahaya seperti Salmonella atau pun E coli. Mari kita lihat kawasan hot spot bagi bakteria terutama di kawasan di dalam rumah.Aspek kebersihan sering kali diabaikan oleh kita terutama kanak-kanak. Malahan orang dewasa pun fail jugak..1. Tandas
 


Tandas merupakan tempat paling banyak bacteria,maklumlah ia menjadi tempat pembuangan sisa kumuhan manusia. Oleh kerana itu jangan abaikan ,selepas ke tandas basuhlah tangan anda dengan sempurna. Gunakan sabun dan jangan cuci ala kadar aje. Bakteria terlalu banyak di sana,cumanya manusia bernasib baik, sistem badan masih kuat. Bayangkan jutaan bakteria bertaburan dan berterbangan sewaktu atau selepas aktiviti kumuhan tersebut. Kebersihan tandas juga perlu diberi keutamaan. Ianya mesti dicuci setiap hari dengan menggunakan sabun anti bakteria atau yang sesuai denganya.

2. Hand Phone
Jangan terkejut , kerana kita selalu abaikan perkara ini. Maklumlah sewaktu seharian kita pegang atau sentuh pelbagai benda,malahan hand phone atau telefon bimbit turut kita pegang. Jadi basuhlah tangan sewaktu ingin menyentuh makanan.

3. Duit syiling
Duit syiling turut menjadi tumpuan bakteria sebenarnya.sentiasa bertukar tangan ianya menjadi tumpuan bakteria

4. Tombol pintu.
Tombol pintu sentiasa dipegang dan dipulas, jadi sudah tentunya menjadi tumpuan bakteria terutama dengan tangan yang tercemar.

5. Pisau
Sepatutnya pisau di dapur sentiasa dibasuh dan dikeringkan dengan baik. Elakkan menggunakan piasau yang sama untuk memotong daging juga digunakan untuk memotong buah-buahan atau kek. Aktiviti seperti di kawasan kantin sekolah contohnya, kebersihan alatan memasak perlu diberi keutamaan

6. Bekas sampah
Tong sampah atau bekas sisa makanan di dalm rumah sepatutnya ditutup dengan rapi. Ini boleh mengelakkan lalat dari sampai dan menyebarkan pelbagai penyakit.

7.Botol susu
Botol susu anak sepatutnya dipastikan kebersihan yang mencukupi. Putting susu yang sudah lama sepatutnya ditukar dengan yang baru. Rebus botol susu dan putting susu anak dengam kerap boleh mengelakkan keracunana makanan. Ini Kerana botol susu juga boleh menyebabkan pembiakan bakteria.

8. Sinki
Singki terutamanya di tandas adalah tempat bacteria berkumpul, semestinya sinki dijaga dengan rapi pastikan sentiasa bersih

9. Pen
Bunyinya memang pelik? Tetapi itulah hakikatnya, sebab itulah tangan perlu dibasuh dengan sebaiknya, walaupun hanya dengan memegang pen.

10. Tangan
Hakikatnya tangan merupakan anggota manusia yang paling mudah terdedah kepada bakteria.Oleh kerana itulah sebelum makan, pastikan tangan dibasuh dengan sempurna, maksudnya bukan basuh gitu-gitu aje..sebaliknya di bahagian dalam dan luar tapak tangan serta dicelah-celah jari. Sesunguhnya kebersihan itu adalah sebahagian dari Iman
lovehijau


Protect Your Child From Strangers

 
 K
ids want to be helpful.  Strangers often ask children for help with something so they can be led away or snatched.  Your child is very likely to cooperate because children seek validation. Kids are trusting.  Most children put all the people in the world into two groups: good guys and bad guys.  Unfortunately, they can rarely tell who goes into which group because strangers who want to hurt them don’t always look like “bad guys.”  Kids don’t know that any stranger, no matter what they look like, could potentially hurt them.
                   Kids don’t want to make a fuss.  Many children have been taught how to behave in public:  no screaming, no tantrums, and no fighting.  When a stranger tries to abduct your child, your child might not want to make a fuss for fear of misbehaving and getting in trouble.Kids want to follow your rules.  You teach your children to beware of strangers, but you’d be surprised how few kids actually know who counts as a stranger.  You don’t want your child to avoid policemen or doctors because they consider them strangers so it’s important they know the difference between good strangers and bad strangers. You have a lot to worry about when it comes to protecting your child from strangers.  Luckily there are some simple things you can to do keep them safe when you aren’t around.

Tips for parents
1.    Talk to your child about the dangers involved in dealing with strangers.
2.    Listen to your child when they try to tell you something is wrong.
3.    Teach your child the basics.  Your child should know his phone number, address, and whom to ask for help.
4.    Make rules about where and when your kids can play. Get specific. 
5.    Make sure your kid knows who counts as a stranger.  Konsep Makanan dan Amalan Pemakanan Tangani obesiti kanak-kanak


REMAJA Malaysia berisiko obes jika berterusan mengamalkan pemakanan dan gaya hidup yang tidak sihat. - Gambar hiasanPADA bulan April tahun lalu, kerajaan menguatkuasakan larangan penjualan makanan dan minuman tidak berkhasiat di kantin sekolah bagi membendung risiko obesiti dalam kalangan pelajar sekolah. Langkah itu dilakukan berikutan Malaysia dilaporkan sebagai negara yang menghadapi masalah obesiti paling tinggi di Asia Tenggara dan berada di tangga keenam di Asia.
Menyedari hakikat itu, syarikat pengeluar makanan terkemuka, Nestle (Malaysia) Berhad baru-baru ini menganjurkan forum obesiti untuk meningkatkan kesedaran mengenai masalah obesiti selain membincangkan kaedah-kaedah untuk menangani masalah tersebut.
Pengarah Urusan Nestle Malaysia, Peter R.Vogt berkata, forum tersebut adalah inisiatif pihaknya untuk memberi kesedaran mengenai penyakit itu.
“Nestle telah memulakan beberapa inisiatif dengan menyediakan pendidikan mengenai pemakanan dan cara-cara mengamalkan gaya hidup sihat.
“Salah satu program yang dijalankan ialah program Healthy Kids Nestle iaitu usaha untuk mendidik kanak-kanak ke arah pemakanan dan gaya hidup sihat serta menangani cabaran kekurangan khasiat dan obesiti dalam kalangan kanak-kanak,” katanya pada forum obesiti di Kuala Lumpur baru-baru ini.
Menurut Peter, pada tahun 2007 pihaknya bekerjasama dengan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bagi menjalankan satu kajian susulan mengenai status pemakanan berkhasiat dan tabiat pemakanan dalam kalangan kanak-kanak sekolah rendah bagi menentukan perubahan.
Kajian yang dijalankan pada tahun 2001 mendapati berlaku peningkatan sebanyak 12 peratus dalam kalangan kanak-kanak yang mempunyai berat badan yang berlebihan,” ujarnya.
Pada majlis tersebut, peserta forum berpeluang berinteraksi dengan panel Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Persatuan Dietitian Malaysia (MDA) dan Persatuan Pemakanan Malaysia (NSM).
Naib Presiden Persatuan Kajian Obesiti Malaysia (MASO), Profesor Dr. Norimah A. Karim berkata, kajian yang dijalankan bersama Nestle berhubung status pemakanan dan tabiat makan pelajar sekolah rendah di Malaysia pada tahun 2007 hingga 2008 menunjukkan satu daripada tiga pelajar sekolah rendah ke sekolah mengabaikan sarapan pagi.
Menurutnya, banyak faktor boleh dikaitkan dengan kegemukan. Antaranya termasuklah pengambilan makanan berlebihan dan kurang melakukan aktiviti kecergasan.
Makan seimbang
“Kajian yang dijalankan ke atas lebih 11,000 murid sekolah rendah menunjukkan, kanak-kanak di Malaysia mempunyai tabiat makan yang tidak sihat dan kurang melakukan aktiviti fizikal.
“Bahkan, kajian mendedahkan golongan tersebut lebih kerap makan makanan segera dan ringan. Mereka juga gemar menonton televisyen, bermain permainan kanak-kanak dan video turut menyumbang kepada peningkatan masalah obesiti,” ujarnya.
Sehubungan itu, untuk menggalakkan kanak-kanak mengamalkan cara hidup sihat mereka perlu dididik melalui corak pemakanan yang seimbang.
“Dalam konteks ini, usaha menangani obesiti bukan sahaja terletak di tangan pihak sekolah tetapi juga ibu bapa, masyarakat dan pihak berkuasa.
“Sepatutnya ibu bapa memberi galakan kepada anak-anak untuk mengamalkan gaya hidup sihat sejak kecil. Ibu bapa perlu mengajar anak-anak mereka memilih makanan yang sihat,” nasihat Dr. Norimah.
Sementara itu, Dr. Chin Yit Siew daripada Bahagian Pemakanan dan Dietetik, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM) yang membentangkan kajian mengenai risiko obesiti dan kecelaruan pemakanan dalam kalangan remaja di negara ini turut bersependapat dengan Dr. Norimah.
Katanya, golongan itu terdedah dengan risiko obesiti kerana mengabaikan pengambilan makanan dan makan mengikut hawa nafsu.
“Pendek kata, remaja Malaysia sememangnya berisiko obes kerana mengamalkan pemakanan dan gaya hidup yang tidak sihat,” jelasnya.
Pengarah Bahagian Pemakanan, Jabatan Kesihatan Awam, Kementerian Kesihatan, Rokiah Don pula berharap pengeluar makanan perlu lebih bertanggungjawab dalam memasarkan produk-produk mereka.
“Mereka perlu peka dan mematuhi Akta Makanan 1983 dan Peraturan Makanan 1985. Sebarang iklan yang keluarkan oleh syarikat makanan di televisyen perlu mematuhi akta berkenaan supaya masyarakat kita tidak disajikan dengan makanan yang tidak berkhasiat,” jelasnya.
 

Ajar Anak Kebersihan Gigi

Gigi imej peribadi
Kesihatan dan kebersihan gigi amat penting bagi penampilan diri seseorang untuk mempamerkan imej yang lebih menarik.

Bayangkan jika wajah tampan dan cantik tetapi gigi yang tidak sihat dan rosak pasti menjejaskan keyakinan diri individu berkenaan terutama sekali untuk senyum dan berkomunikasi.

Tidak dinafikan satu ketika dulu tabiat memberus gigi hanya diamalkan kerana ia sudah menjadi ikutan dalam keluarga yang mana setiap kali bangun pagi, ia dimulakan dengan rutin memberus gigi.

Ia diperturunkan daripada ibu bapa kepada anak, kemudian abang atau kakak kepada adik tanpa mengetahui keperluan memberus gigi.

Tabiat memberus gigi di zaman kanak-kanaknya banyak dipengaruhi abang dan kakaknya.

Ketika itu dia masih belum memahami keperluan sebenar untuk menjaga gigi dan menganggap ia hanyalah amalan biasa yang perlu dilakukan setiap hari.

Ibu dan bapa juga tidak mendedahkan saya dengan maklumat betul mengapa perlu memberus gigi. Ini kerana mereka juga tidak diberikan maklumat secukupnya dan hanya melakukannya kerana sudah terbiasa dengan proses berkenaan.

Menurutnya, satu-satunya sumber maklumat mengenai penjagaan gigi adalah ketika berada di sekolah tetapi itupun dilakukan secara tidak langsung.

Bagaimanapun, dengan kemudahan teknologi yang ada kini masih ada ibu bapa yang mengambil sikap mudah dan lepas tangan sekiranya ia membabitkan proses penjagaan mulut anak-anak.

Anak perlu dipupuk dengan sikap positif sejak kecil agar ia menjadi amalan seumur hidup. Jika ibu bapa hanya mengajar tanpa mendidik mereka mengenai cara penjagaan mulut yang betul, tentulah ia sia-sia.

Selain itu, menurutnya, antara kesalahan yang lazimnya dilakukan ibu bapa adalah:

* Ibu bapa hanya mengajar anak memberus gigi tetapi tidak menunjukkan cara yang betul.

* Ibu bapa juga tidak membawa anak ke klinik untuk melakukan pemeriksaan gigi dan hanya membawa mereka jika anak mula sakit gigi.

* Ibu bapa juga tidak menggalakkan anak ke klinik gigi untuk melakukan pemeriksaan.

* Perasaan takut untuk ke klinik gigi dan hanya datang pada peringkat akhir saja. Ini boleh menyebabkan kegagalan untuk 'menyelamatkan' gigi.

Seharusnya, ibu bapa perlu menjadi contoh yang baik bagi anak untuk memastikan kesihatan gigi mereka terjamin untuk jangka masa lama.

Berikut antara tip diberikannya untuk memberus gigi dan penjagaan mulut dengan betul:

* Menggunakan teknik Bass ketika memberus gigi iaitu memegang berus gigi pada sudut 45 darjah antara sempadan gusi dan gigi bagi membolehkan gigi dan gusi dibersihkan secara serentak.

* Ketika memberus gigi jangan menekan berus terlalu kuat pada gigi dan gusi kerana ia boleh menyebabkan rangsangan yang memudaratkan.

* Setiap kali selepas makan perlu berkumur dengan baik terutama jika memakan makanan yang agak melekit bagi mengelakkannya melekat di celah gigi.

* Gunakan flos gigi bagi mengeluarkan sisa makanan dari celah gigi setiap kali selepas makan.

* Jangan hadkan pengambilan jenis makanan tertentu saja kerana tidak salah untuk makan tetapi pastikan minum air yang banyak selepas itu terutama jika mengambil banyak makanan manis.

* Untuk kanak-kanak, ibu bapa tidak seharusnya menggunakan gula untuk melekakan dan menidurkan mereka kerana ia boleh menyebabkan kesan pereputan gigi yang ketara.

* Penggunaan puting susu untuk jangka masa lama juga boleh memberi kesan pada gigi kanak-kanak yang mana gigi tidak teratur disebabkan kesan tekanan puting susu pada lelangit, menyebabkannya menjadi lebih dalam.

* Lakukan pemeriksaan gigi setiap enam bulan. Jika ada masalah berkaitan gigi lakukan rawatan awal untuk mengelakkan masalah lebih teruk.

* Banyakkan pengambilan makanan sihat terutama sayur dan buah kerana sumber berkenaan mempunyai banyak serat yang boleh membersihkan gigi secara semula jadi.

2 comments:

 1. Cikgu, anak saya ada masalah terlalu gemuk. Susah nak suruh dia exercise.dia tahu main game saja.apakah cara yang baik tolong dia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selamat Sejahtera,terima kasih atas penyertaan anda.Masalah anak anda selalu dibincang.Anda boleh membantu anak anda mengamalkan pemakanan yang lebih sihat seperti makanan seimbang, makanan yang segar dan disediakan sendiri di rumah, mengurangkan makanan berlemak dan berminyak.

   Semoga anda sekeluarga sihat selalu.

   Delete

Popular Posts